Европейският парламент одобри директива за авторското право, която удря технологичните гиганти

...
Европейският парламент одобри директива за авторското право, която удря технологичните гиганти
Коментари Харесай

ЕП одобри директива за авторското право, с която удря технологичните гиганти

Европейският парламент утвърди инструкция за авторското право, която удря софтуерните колоси и пази дребните сдружения. 
 Екологичен потенциал отхвърли основната инструкция за авторското право в интернет  Евродепутатът Моника Маковей пред OFFNews: Европейски Съюз ще цензурира интернет с филтри за следене
Решението е признато с 438 гласа " за ", 226 " срещу " и 39 " въздържал се ".

Целта на измененията е артистите, изключително музикантите, изпълнителите и сценаристите, както и издателите на вестници и публицистите, да получават заплащане за работата си, когато тя се употребява от платформите за шерване като YouTube или Facebook, както и от новинарски логаритми като Google Нюз, заяви Българска телеграфна агенция.

Промените целят още поемане на отговорност от страна на интернет платформите и агрегаторите при нарушавания на авторското право. Това също ще важи за къси фрагменти, в които единствено дребна част от текста на издателите на вести е показан.

Тези страни ще бъдат задължени да заплащат на правоносителите за разпространението на предпазени с авторско право материали. Текстът на Екологичен потенциал категорично изисква персонално публицистите, а освен издателските им къщи, да се възползват от възнагражденията, произлизащи от това обвързване за отговорност.

В текстовете са включени разпореждания, съгласно които се цели отбраната на авторското право онлайн да не става за сметка на ограничение на свободата на словото. По този метод шерването на връзки към публикации, съпроводено от " обособени думи ", които ги разказват, ще бъде изключено от рестриктивните мерки на авторското право. Тези платформи в допълнение ще бъдат задължени да открият бързи системи за обжалване (управлявани от чиновници на платформата, а не от алгоритми), посредством които да могат да бъдат подавани тъжби, когато даден материал е бил отстранен неправилно.

Текстът на Екологичен потенциал прецизира, че качването на информация в онлайн енциклопедии с нетърговски цели като в Уикипедия или в платформи със програмен продукт с отворен код като GitHub ще бъдат автоматизирано изключени от условията за вземане предвид с разпоредбите за авторското право.

" Европейският парламент утвърди филтри за всички с изключение на най-малките уеб сайтове и приложения. Всичко, което желаете да публикувате, ще би трябвало да бъде авансово утвърдено от тези филтри ", разяснява евродепутатът от Пиратската партия Юлия Реда.

Критици на измененията оповестиха, че част от текстовете съставляват директна опасност за свободния информативен поток в интернет и ще доведат до цензура.

Предстои текстът да бъде обсъждан в допълнение от Еврокомисията, Съвета на Европейски Съюз и евродепутатите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР